"Bosæt dig aldrig mellem bjergene og havet

         men løb frem og tilbage mellem dem hver dag.

         Du vil alligevel altid savne det ene sted på det andet

         og således undgå døden på halvvejen. "

 

                                Henrik Nordbrandt

Foredrag og Film -

" MELLEM BJERGENE OG HAVET"

Oversigt: 

Kort om handlingen
Baggrund og anmelderser
Digtene i filmen

_____________________________________________________________

Kort om handlingen 

  Elisabeth Rygård tog på besøg hos digteren Henrik Nordbrandt i Tyrkiet med ønsket om at lave en film, hvor hans digte trådte frem.

   Filmen er  blevet til et sammensat portræt af digteren, hvor han bl a. fortæller om sin barndom og om det voksne liv på rejse. Mødet med Grækenlands lys i ungdommen og senere med bl.a. Tyrkiets kulturer har været en del af inspirationen. I filmen læser Henrik Nordbrandt en række af sine digte. 

   
   Vist i biografer. Vist i TV Skandinavien og Tyrkiet. Fås på biblioteker.

                       

   Film og foredrag henvender sig til unge og voksne.           

   Temaer : Tyrkiske kulturer  -  en digters blik på verden.

_____________________________________________________________

Baggrund og anmeldelser.
 

Uddrag af interview med Henrik Nordbrandt i forbindelse med premieren. 

" Jeg føler en lede ved den moderne verden, men samtidig er den jo dybt fascinerende. Og vi kunne bruge tingene meget mere fornuftigt. De der computere bliver jo brugt helt forkert. Kommunikationen i verden er som den aldrig har været før; men ingen ved, hvad de skal kommunikere om."                                                       

                                         Det Frie Aktuelt 26 Nov.94, Jes Stein Petersen

 
Uddrag af interview med Henrik Nordbrandt og Elisabeth Rygård.  

"Det var først meningen at ingen af jer skulle være med i filmen ?"

"Først var det meningen det kun skulle være en film om digte. Jeg fik tilbuddet om at lave lige hvad jeg ville, og så ledte jeg efter noget, jeg vidste jeg aldrig kunne få støtte til - og det var digte. Jeg ville gerne være med til at åbne den verden, forklarer Elisabeth Rygård. 

"Hvad syns Henrik om resultatet?"

Faktisk er jeg  er meget  tilfreds, jeg havde ikke troet, jeg, at jeg kunne holde ud at se på filmen. Jeg kan ikke fordrage at se mig selv. Men her oplever eg mig som en anden person - filmen står for sig selv."  

                                                                                                  Karen Syberg, Information d. 24 Nov94,

 

Uddrag af omtale/anmeldelse af " Mellem bjergene og havet".
 

" Henrik Nordbrandt portrætteres varmt og underfundigt i Elisabeth Rygårds film (... )Det ville ikke rigtigt være til at holde ud, hvis ikke Henrik Nordbrandt var så usandsynlig morsom. Det er kvaliteten ved Elisabeth Rygårds film, at hun får denne ubændige, febrilt nervøse, hektisk tændte humor frem i Henrik Nordbrandts væsen og tilmed visualiseret den så fint gennem skiftende, impressionistisk fangede situationer. Kostelig og fuldkommen mageløs er en scene, hvor Henrik Nordbrandt pakker sin nye bærbare PC'er ud fuld af forventningsglæde, indtil han skal have computeren i gang og tyer til manualen, der titulerer ham med det intimiderende " du"."                   

                                         Henrik Wivel, Berlingske Tidende d.25 Nov.94,

 
Instruktørens tanker om filmen.
 

   I 1992 fik jeg en ønskedrøm af et tilbud : Lav hvad du vil ! Da jeg fik denne mulighed var min første tanke: Hvad brænder jeg for ? -som jeg aldrig kan få støtte til ! Et af mine store ønsker var at lave en film, hvis tema var digte.

   Hvorfor så lige Henrik Nordbrandts digte ? Tja, hvordan kan det være, at man føler sig beriget af et poetisk univers ? Et univers  jeg gerne - om muligt - ville præsentere andre for.

   Filmmediet kan jo bruges til mange ting, som vi ved - men mediet kan også , det var min tanke her, løfte noget så "vanskeligt " som poesi videre ud.

   Jeg kendte ikke Henrik Nordbrandt personligt,men håbede, at han ville gå med til projektet.. Jeg vidste ikke, at han på det tidspunkt var bosat i Tyrkiet. Vi mødtes og ud fra vores samtaler, fik jeg så den ide, at det kunne være spændende at udvide filmen til også at være et portræt af ham. Det var i orden syntes han, og vi blev hurtigt  enige om, at det vigtigste ved det portræt skulle være, at det ikke blev selvhøjtideligt. Desuden viste han mig den tillid, at han overlod filmens udtryk til mig.

   Jeg vil lige indskyde, at mange måske har den opfattelse, at en dokumentarfilm er lig med at skildre" virkeligheden". Det er det ikke, efter min mening -  lige så lidt som TVavisen er det.

   Da jeg kom fra Tyrkiet opdagede jeg, at det med at skabe et levende og uhøjtideligt portræt - som skulle have stringens og dynamik i forhold til digtene -  det var lettere sagt end gjort. Der er grænser for hvor meget, man kan holde ud at se en digter vandre rundt og tale højt med sig selv - især forekom denne løsning ( trods Tyrkiets mageløse natur) ekstra kunstig, når digteren  - i hvertfald ud fra egne udtalelser - ikke var specielt vild med vandreture.

   Så hvad kunne  jeg / vi finde på? Filmselskabet foreslog, at jeg selv deltog som en slags samtalepartner undervejs. Det fristede mig imidlertid  ikke at "spille" journalist .Men pludselig slog det mig, at vi i filmen måske blot kunne gennemspille nogle af de små mere eller mindre vanvittige situationer, vi allerede havde oplevet sammen ? Henrik Nordbrandt var med på ideen - og jeg måtte konstatere, at han klarede opgaven legende nemt, mens jeg følte mig på en del gyngende grund .

  Men den oprindelige udfordring : digtene - nu sammen med et portræt af digteren i hverdagssituationer - fandt på denne måde sin form.

                                                                                                                     Elisabeth Rygård , Nov. 94

_____________________________________________________________

Digtene i filmen 

Efter studier i orientalske sprog ved Københavns Universitet udkom Henrik Nordnbrandts første digtsamling " Digte" i 1966. Henrik Nordbrandt har skrevet over 2o digtsamlinger. Han har modtaget en lang række priser, herunder Nordisk Råds pris i 2oo2. 

I " Mellem Bjergene og Havet" indgår følgende digte:  

" Alf og damerne" - "Mod Afrika" - "Med tiden"  - alle fra digtsamlingen "Violinbyggernes By ", Forlaget Gyldendal. De øvrige digte i filmen er fra digtsamlingen :"Håndens skælven i november", Forlaget Brøndum.