Ti Vilde Heste
 

EN ROMAN AF ELISABETH RYGÅRD
Forlag Batzer& Co - 2012
Forsidebillede Jytte Rex

 

Om lidt vil jeg stå af foran et
psykiatrisk plejehjem. Så vil
jeg åbne døren og sige goddag.
Måske sætte mig og tage min
mor i hånden. Vi behøver ikke
at sige noget.

 

Handlingen

Romanen er en rystende, poetisk og sort humoristisk fortælling om tavshedens pris. I historien følger vi en pige og hendes opvækst med to psykisk ustabile forældre. Hemmelige billeder og figurer styrer pigens liv mod afgrunden - eller mod forvandling.

Historien foregår i de gode gamle dage, da far gik på arbejde og mor gik hjemme, hvor pæne piger blev gift med pæne drenge og Grimms eventyr blomstrede bag facaderne.

I spring følger vi historien fra pigens fjerde år til hun fylder fireogtyve og venter sit første barn. Det er under Ungdomsoprøret, at den nu unge kvindes verden åbner sig, og hun tager en livsvigtig beslutning.  

Titel og hovedtema

 Heste der løber løbsk kan være et billede på det der sker inden i, når livgivende energier bliver spærret inde, de går under jorden og opfører sig ustyrligt i deres fraspaltede mørke. Ophobede følelser varsler fare for eksplosion.

Mor - datter forholdet, romanens hovedtema, udfoldes i denne fortælling som et konkret men også som et mytisk rum, der overskrider stereotype forestillinger om ‘lykke’ såvel som ‘ulykke’.


Forfatteren

Elisabeth Rygård debuterer som romanforfatter med ‘Ti vilde heste’.

Hun har i mange år har arbejdet som filminstruktør og manusforfatter, begyndende med den humoristiske spillefilm Ta’ det som en mand, Frue’ (1975), som udsprang af 70’ernes kvindebevægelse. Filmen vakte stor opsigt og fik betydelig international gennemslagskraft.

Siden har Elisabeth Rygård skabt 2o andre film bla. om kvinders kamp i Pakistan,
spillefilmen ‘Omfavn mig måne’ om en tyrkisk dreng hvis forældre udvandrer til
Danmark. En film om lyrik og dating er under forberedelse. Derudover har

forfatteren udgivet to digtsamlinger ( på Vindrose og Klim.)

 

Udpluk af anmeldelser af ‘ Ti vilde heste’
 

KVINFO, DIREKTØR ELISABETH MØLLER JENSEN.

' Selv læste jeg åndeløst og med hjertet oppe i halsen. Romanen kommer tæt på alle, der har haft en barndom i 50'erne, var unge i 70'erne og fandt fodfæste i en helt anden tid. En mor/datter historie til alle tider og en kvindehistorie til alle tider. Ikke mindst vor egen nutid.'
 

BØRSEN KULTUR, KAREN-LISE MYNSTER

‘Bogen om en smertelig barndom, er skrevet på en overrumplende måde, der gør den anderledes end andre bøger om emnet. Man bliver suget ind i de mørke scener fra barndommen, og så sendt helt anderledes veje, fordi hovedpersonen i bogen har humor og en ubændig livskraft. Bogen har en masse latter i sig, mens den sætter spot på det normale. Dens poetiske kraft minder om, hvad sproget gør ved os, når vi læser en god bog.’
 

LITTERATURSIDEN (bibliotekerne)

Jeg blev meget grebet af bogen, som jeg læste i eet stræk. En fin roman om en kvinde, der som 50-årig, ser tilbage på en svær barndom og ungdom med store svigt og stiller spørgsmålet: Kan jeg tilgive? Elisabeth Rygård beskriver familien og samfundet fra en kvindevinkel, men nægter i modsætning til moren at se kvinden som et offer. ‘
 

LEKTØRUDTALELSE FRA BIBLIOTEKERNE

”En erindringsroman om at vokse op med psykisk ustabile forældre. Forfatteren formår at blande det tunge emne med sansninger og et associerende sprog, der vil tiltrække læsere af romaner, der byder på mere end en handling lige ud ad landevejen. (…)Sproget er frapperende og associerende. Billedsproget er fremherskende. Forfatteren har tidligere udgivet to digtsamlinger og instrueret film. Begge dele mærkes i debutromanen. På en måde virker fortælleren som et registrerende kamera.”
 

KRISTELIGT DAGBLAD, 12.07,2012-07-20  - EN HISTORIE OM EN OVERLEVER.

Elisabeth Rygårds debut er en rørende roman om at søge svar i sig selv. Barndommen og dermed psykologien er stadig det sted, vi søger svar, når vi oplever ting i os selv, vi ikke kan forstå. Filmen spoles tilbage: Hvor er sammenhængen?
 

WEEK-END AVISEN – KATINKA BRUHN

‘TI VILDE HESTE KOM FORBI  OG HVIRVELDE STØVET OP…. det gøres med et galgenhumoristisk blik på den forstillelse hun vokser op med. Som ung dumper hun lige ned i hippitidens mest gyldne fase og suger det til sig:  Varme,åbenhed, kammeratskab, fællesskab, fantasi, erotik, kvindernes befrielse, solidaritet på tværs af grænser …bogen er også et tidsbillede af overgangen mellem to epoker…’
 

MONICA KROG- MEYER P4  - på FB

Netop læst denne bog færdig. Tak til Elisabeth Rygård for den nådesløse beretning om pigen, der vokser op med uforstående voksne. Et mirakel at hun overlever, men nu forstår jeg, hvor filminstruktøren øser fra. Et fremragende tidsbillede om især før og efter ungdomsoprøret. Det var en milepæl i vores liv. Ikke "Ti vilde heste" får os ned med nakken!

                                                            - - -

Mor og datter – tak for kaffe - en feature af Helle Solvang juli 2014 på P1
Interview med Elisabeth Rygård, oplæsning fra romanen.  
Feature: Mor og datter - tak for kaffe

Et interview i TVLorry om filmen ‘ Ta det som en mand, Frue’ og kort om romanen kan ses på LOUNGE:http://www.lorry.dk/arkiv/2013/3/5?video_id=77083